Floráriumokról

gondozasmentes

Floráriumokról

  • Hogyan lehetséges, hogy a növényeknek nem kell vizet adnom?

A floráriumban kialakított életfeltételek (elsősorban az optimális páratartalom, valamint a táptalaj PH értéke és szubsztrát tartalma) a növények természetes élőhelyének sajátosságait imitálják, lehetővé téve ezzel egy önfenntartó-önszabályozó ökoszisztéma kialakulását.

Mivel ez egy zárt, önfenntartó rendszer, így vízkörforgása is önálló. Ez az oka annak, hogy növényeinknek sem vízre, sem tápoldatra, csakis egy gondosan megválasztott helyre és egy kis szeretetre van szükségük!

 Tovább a termékekhez

 

  • Hogyan viseljem gondját gondozásmentes dísznövényemnek?

A legfontosabb, hogy a floráriumot mindig közvetlen napfénytől védett helyre tedd! A közvetlen napfény hatására az üveg belsejében a hőmérséklet hirtelen megemelkedhet, aminek hatására a florárium növényei égési sérüléseket szenvedhetnek, leveleik fonnyadttá válhatnak.

A növény számára ideális, ha 15 és 25 °C közötti, közel állandó hőmérsékleten, beltérben van elhelyezve, ahol sok a közvetett napfény.

Az üveg belső falán megjelenő párakicsapódás azt jelzi, hogy a növény helyét jól választottad meg: az anyagcsere beindult.
A növényeknek általában 1 hétre van szükségük ahhoz, hogy hozzászokjanak az új helyükhöz. 

 

  • Mennyi ideig élnek az üvegben a növények?

A növények élettartamát a florárium helyének helyes megválasztásával (18 és 25 fok közötti, lehetőleg állandó hőmérsékletű, közvetlen napfénytől védett hely) maximalizálhatjuk. Az egyes növények élettartama változó lehet, a mintadarabok többségénél azonban azt tapasztaltuk, hogy egy évnél tovább élnek.

A floráriumokba kizárólag párakedvelő, egyenletes vízellátást és állandó hőmérsékletet igénylő növények kerülnek. Számukra a floráriumi lét, illetve az üvegbúra védelme gyakran kedvezőbb életkörülményeket jelent, mintha a szokásos módon, szobanövényként, cserépben tartanánk őket (legevidensebb példája ennek növényeink közül a Biophytum Sensitivum).

Tovább a termékekhez

 

  • Az üveg fala párás - mit tehetek ez ellen?

Az üveg egyik belső oldalán lévő páralecsapódás normálisnak tekintendő, a növény anyagcseréjének természetes velejárója. 

A párafolt mérete a növény helyének megfelelő megválasztásában lehet segítségünkre. Amennyiben a párafolt növekszik, vagy az üveg belső falának több, mint a felét beborítja, csökkentve ezzel az üveg átláthatóságát, helyezd át a növényt egy kevésbé napfényes, hűvösebb helyre!

 

  • Miért van lyuk a díszüveges termékek falán?

A díszüvegek oldalsó-felső falán egy apró lyuk található, melyre azért van szükség, hogy az üveg ne párásodjon túl (a terráriumoknál a parafadugó, a csatosüvegeknél pedig a pontatlanul záródó fedél tölti be ugyanezt a szerepet). Ettől függetlenül a díszüvegek szintén zárt floráriumként kezelendők, a bennük élő növényeket öntözni, tápoldatozni nem szabad!

 

  • Mi a teendő, ha a növény kinövi az üveget?
A növény a floráriumot nem tudja kinőni. Ennek az az oka, hogy a növények mindig a számukra optimális gyökér-lomb arány megtartására törekszenek. Azaz csak akkora "lombot" növesztenek, amennyi az adott méretű gyökérzettel biztonságosan fenntartható. Ez az oka annak is, hogy ha azt szeretnénk, hogy szobanövényünk tovább növekedjen, át kell ültetnünk nagyobb cserépbe. 
A floráriumok földmennyisége úgy van meghatározva, hogy a növények számára ne tegye lehetővé akkora gyökérzet fejlesztését, amellyel fenntartható lombozat nagyobb, mint az üveg belső térfogata.
Tovább a termékekhez

 

  • Hogyan történik a garanciavállalás?

A gondozasmentes.hu garantálja floráriumai megfelelő minőségét: a floráriumainkba telepített növények közvetlenül a holland termelőtől származnak, melyek gondosan csomagolva, nemzetközi növényszállítmányozásra szakosodott szállítmányozó cég által temperált küldeményként érkeznek hozzánk. A floráriumok címre/átvételi pontra való kiszállítása cégünk által a lehető legkörültekintőbb módon történik. 

Minden floráriumunkhoz mellékelünk egy “Használati útmutatót”, melyet kérünk, minden esetben olvass el és tartsd be a benne foglaltakat! 

Kiszállítás után azonban a növény életkörülményeire nincs rálátásunk, a nem megfelelő tartásból eredő károkra nem áll módunkban felelősséget vállalni. 

 

Probléma van a termékkel közvetlenül a kiszállítás után?

Küldj nekünk fotót a növényről a gondozasmentes@gmail.com e-mail címre, és mi 2 munkanapon belül előállunk egy megoldási javaslattal a problémára!

 

A kiszállítás utáni 2 héten belül gyorsan romlani kezdett a növényed állapota? 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, és kérünk, küldj fotót a növényről a gondozasmentes@gmail.com e-mail címre!

Tapasztalatunkra és a floráriumokat összeállító holland kertészek szaktudására támaszkodva tanácsot adunk, hogy min változtass, hogy a termék újra élvezhető legyen!

Tovább a termékekhez

 

gondozasmentes gondozásmentes florarium florárium terrarium terrárium növény üvegben noveny uvegben dísznövény disznoveny