Floráriumok

gondozasmentes

Floráriumok

  • Hogyan lehetséges, hogy a növényeknek nem kell vizet adnom?

A terráriumban kialakított életfeltételek (elsősorban az optimális páratartalom, valamint a táptalaj PH értéke és szubsztrát tartalma) a növények természetes élőhelyének sajátosságait imitálják, lehetővé téve egy önfenntartó ökoszisztéma kialakulását.

Mivel ez egy zárt, önfenntartó rendszer, így vízkörforgása is önálló. Ez az oka annak, hogy növényeinknek sem vízre, sem tápoldatra, csakis egy gondosan megválasztott helyre és egy kis szeretetre van szükségük!

 Tovább a termékekhez

 

  • Hogyan viseljem gondját gondozásmentes dísznövényemnek?

A legfontosabb, hogy a terráriumot mindig közvetlen napfénytől védett helyre tedd! A közvetlen napfény hatására az üveg belsejében a hőmérséklet hirtelen megemelkedhet, aminek hatására a terrárium növényei égési sérüléseket szenvedhet, leveleik fonnyadttá válhatnak.

A növény számára ideális, ha 15 és 25 °C közötti, közel állandó hőmérsékleten, beltérben van elhelyezve, ahol sok a közvetett napfény.

Az üveg belső falán megjelenő párakicsapódás azt jelzi, hogy a növény helyét jól választottad meg: az anyagcsere beindult.
A növényeknek általában 1 hétre van szükségük ahhoz, hogy hozzászokjanak az új helyükhöz. 

 

  • Mennyi ideig élnek az üvegben a növények?

A növények élettartamát a terrárium helyének helyes megválasztásával (18 és 25 fok közötti, lehetőleg állandó hőmérsékletű, közvetlen napfénytől védett hely) maximalizálhatjuk. Az egyes növények élettartama változó lehet, a mintadarabok többségénél azonban azt tapasztaltuk, hogy egy évnél tovább élnek.

Tovább a termékekhez

 

  • Az üveg fala párás - mit tehetek ez ellen?

Az üveg egyik belső oldalán lévő páralecsapódás normálisnak tekintendő, a növény anyagcseréjének természetes velejárója. 

A párafolt mérete a növény helyének megfelelő megválasztásában lehet segítségünkre. Amennyiben a párafolt növekszik, vagy az üveg belső falának több, mint a felét beborítja, csökkentve ezzel az üveg átláthatóságát, helyezd át a növényt egy kevésbé napfényes, hűvösebb helyre!

 

  • Mi a teendő, ha a növény kinövi az üveget?
A növény a terráriumot nem tudja kinőni. Ennek az az oka, hogy a növények mindig a számukra optimális gyökér-lomb arány megtartására törekszenek. Azaz csak akkora "lombot" növesztenek, amennyi az adott méretű gyökérzettel biztonságosan fenntartható. Ez az oka annak is, hogy ha azt szeretnénk, hogy szobanövényünk tovább növekedjen, át kell ültetnünk nagyobb cserépbe. 
A terráriumok földmennyisége úgy van meghatározva, hogy a növények számára ne tegye lehetővé akkora gyökérzet fejlesztését, amellyel fenntartható lombozat nagyobb, mint az üveg belső térfogata.
Tovább a termékekhez