Florárium rendelés

 • Hogyan lehetséges, hogy a növényeknek nem kell vizet adnom?

A floráriumban kialakított életfeltételek (elsősorban az optimális páratartalom, valamint a táptalaj PH értéke és szubsztrát tartalma) a növények természetes élőhelyének sajátosságait imitálják, lehetővé téve ezzel egy önfenntartó-önszabályozó ökoszisztéma kialakulását.

Mivel ez egy zárt, önfenntartó rendszer, így vízkörforgása is önálló. Ez az oka annak, hogy növényeinknek sem vízre, sem tápoldatra, csakis egy gondosan megválasztott helyre és egy kis szeretetre van szükségük!

 
 • Hova helyezzem a floráriumomat?

Fontos, hogy a florárium számára ideális helyet találj, mert élettartamát így maximalizálhatod.

Ilyen helyre tedd:

 • beltéri hely, ahol a hőmérséklet 15 és 25 °C közötti
 • sok indirekt fény van, de közvetlen napfény SOHA(!) nem éri a floráriumot
 • nincs a közvetlen közelben hőforrás (radiátor, falfűtés, légkondi)
Tovább a termékekhez

 

 • Az üveg fala párás – ez normális?

Az üveg egyik belső oldalán lévő párakicsapódás a növény anyagcseréjének természetes velejárója. 

A párafolt mérete a növény helyének megfelelő megválasztásában lehet segítségünkre. Amennyiben a párafolt növekszik, vagy az üveg belső falának több, mint a felét beborítja, csökkentve ezzel az üveg átláthatóságát, helyezd át a növényt egy kevésbé napfényes, hűvösebb helyre!

Ha téli hidegben, vagy nyári hőségben vitted haza/szállítottuk ki floráriumodat, és azt tapasztalod, hogy a florárium belső falának több, mint 50%-át borítja pára (ez elsősorban a csatosüvegeknél és parafadugós üvegeknél fordulhat elő), tiszta kézzel, tiszta papírtörlővel nyúlj bele a floráriumba, és törölj le annyit a párából, hogy csak az üveg belsejének kevesebb, mint felén maradjon! Ilyenkor a túlzott párásodásért a szállítás során keletkező hőmérsékletingadozás a felelős, azonban a végleges helyén a florárium vízháztartásának egyensúlya néhány napon belül helyreáll.

 

 • Miért van lyuk a díszüveges termékek falán?

A díszüvegek oldalsó-felső falán egy apró lyuk található, melyre azért van szükség, hogy az üveg ne párásodjon túl (a terráriumoknál a parafadugó, a csatosüvegeknél pedig a pontatlanul záródó fedél tölti be ugyanezt a szerepet). Ettől függetlenül a díszüvegek szintén zárt floráriumként kezelendők, a bennük élő növényeket öntözni, tápoldatozni nem szabad!

 

 • Ki tudja nőni a növény a üveget?
A növény a floráriumot nem tudja kinőni. Ennek az az oka, hogy a növények mindig a számukra optimális gyökér-lomb arány megtartására törekszenek. Azaz csak akkora "lombot" növesztenek, amennyi az adott méretű gyökérzettel biztonságosan fenntartható. Ez az oka annak is, hogy ha azt szeretnénk, hogy szobanövényünk tovább növekedjen, át kell ültetnünk nagyobb cserépbe. 
A floráriumok földmennyisége úgy van meghatározva, hogy a növények számára ne tegye lehetővé akkora gyökérzet fejlesztését, amellyel fenntartható lombozat nagyobb, mint az üveg belső térfogata.
Tovább a termékekhez

 

 • Mennyi ideig élnek a növények a floráriumban?

A növények élettartamát a florárium helyének helyes megválasztásával (18 és 25 fok közötti, lehetőleg állandó hőmérsékletű, közvetlen napfénytől védett hely) maximalizálhatjuk. Az egyes növények élettartama változó lehet, a mintadarabok többségénél azonban azt tapasztaltuk, hogy egy évnél tovább élnek. Legrégebbi floráriumunk (egy parafadugós Erlenmeyer) már több, mint 2 éve díszíti irodánkat, de tudunk olyan kávécserjéről is, ami már 4 éve él zavartalanul egy csatosüveges floráriumban.

A floráriumokba kizárólag párakedvelő, egyenletes vízellátást és állandó hőmérsékletet igénylő növények kerülnek. Számukra a floráriumi lét, illetve az üvegbúra védelme gyakran kedvezőbb életkörülményeket jelent, mintha a szokásos módon, szobanövényként, cserépben tartanánk őket (legevidensebb példája ennek növényeink közül a Biophytum Sensitivum).

 

 • Hogyan történik a garanciavállalás?

A gondozasmentes.hu garantálja floráriumai megfelelő minőségét. A floráriumok címre/átvételi pontra való kiszállítása cégünk által a lehető legkörültekintőbb módon történik. 

Minden floráriumunkhoz mellékelünk egy “Használati útmutatót”, melyet kérünk, minden esetben olvass el és tartsd be a benne foglaltakat! 

Kiszállítás után azonban a növény életkörülményeire nincs rálátásunk, a nem megfelelő tartásból eredő károkra nem áll módunkban felelősséget vállalni. 

 

 • Probléma van a termékkel közvetlenül a kiszállítás után?

Küldj nekünk fotót a növényről a hello@gondozasmentes.hu e-mail címre, és mi 2 munkanapon belül előállunk egy megoldási javaslattal a problémára!

 

 • A kiszállítás utáni 2 héten belül gyorsan romlani kezdett a növényed állapota? 

Vedd fel velünk a kapcsolatot, és kérünk, küldj fotót a növényről a hello@gondozasmentes.hu e-mail címre!

Több, mint 5 éves tapasztalatunkra, és dísznövénykertészeti szaktudásunkra támaszkodva tanácsot adunk, hogy min változtass, hogy a termék újra élvezhető legyen!

Tovább a termékekhez