biophytum

ÍGY NEVELD A BIOPHYTUM SENSITIVUMOD!

A Biophytum Sensitivum Nyugat-Európa legfrissebb divatnövénye, a hazai dísznövénypiacnak azonban olyan újkeletű eleme, hogy még magyar nevét sem jegyzi a szakirodalom.

Nem is csoda, hiszen lévén szó egy nagyon dekoratív, ám hazai klimatikus körülményeink között rendkívül kényes dísznövényről, nem sokan mernek belevágni a szobanövényként való tartásába.

Ismerjük meg közelebbről ezt a különleges növényt!

biophytum sensitivum gondozasmentes gondozásmentes dísznövény disznoveny szobanoveny szobanövény dekornövény designnövény irodanövény irodanoveny

PÁLMAFA VAGY MIMÓZA?

EGYIK SEM!

 

Angol nyelvterületen “little palm tree”-ként is gyakran emlegetik a Biophytumot: a mindössze 20 cm magas növény a szára tetején körkörösen növeszti leveleit, így valóban úgy néz ki, mint egy mini pálmafa, rendszertanilag  azonban köszönőviszonyban sincs a pálmafákkal.

A növényt gyakran tévesztik össze a Magyarországon is jól ismert Mimosa pudicaval, vagy másik nevén a szemérmes mimózával. A zavart csak tovább fokozza, hogy nemcsak a mimóza, hanem a Biophytum is képes "szemérmesen viselkedni", azaz leveleit összezárni, amennyiben azokhoz hozzáér valami, vagy ha nem kap elegendő napfényt. A két növény között a legegyértelműbb különbség, hogy míg a mimóza felfelé, addig a Biophytum sensitivum lefelé zárja össze leveleit.

 

biophytum sensitivum gondozasmentes gondozásmentes dísznövény disznoveny szobanoveny szobanövény dekornövény designnövény irodanövény irodanoveny

Könnyen összetéveszthetők: a bal oldali képen a Biophytum sensitivum, a jobb oldalin a Mimosa pudica látható. 
Képek forrása: shutterstock.com

 

ÍGY NEVELD A BIOPHYTUM SENSITIVUMOD!

 Víz, víz és víz!

A Biophytum sensitivum természetes élőhelye Afrika és Délkelet-Ázsia nedves, trópusi esőerdejeinek aljnövényzete.  

Így annak érdekében, hogy a növény életben maradjon a nappaliban, elengedhetetlen a trópusi esőerdőkben meglévő életfeltételek megteremtése.

És hogy hogy lesz a nappaliból esőerdő? 

A legkönnyebben úgy, hogyha betartod az alábbi 4 pontot:

  1. Soha ne hagyd a növény talaját teljesen kiszáradni! A talaj viszont túlzottan nedves sem lehet, mert ez gyökerek rothadásához vezethet, ami hosszútávon végzetes a növényre nézve.
  2. Növeld a szoba páratartalmát! Permetezz vizet minden nap a növényre, vagy helyezz egy vízzel telt tálat a növény mellé.
  3. Helyezd a növényt árnyékos helyre, ahol soha nem éri közvetlen napfény! Napfény hatására a növény ledobja leveleit.
  4. A szoba hőmérséklete legyen mindig 22-23 fokos! Fontos, hogy huzat se érje a Biophytumot, erre ugyanis szintén leveleinek lehullatásával reagálhat.

 

ÚGY GONDOLOD, HOGY A FENTIEKET LEHETETLEN HOSSZÚTÁVON BETARTANI? MI IS!  

Ezért ültettük a Biophytum sensitivumot floráriumba, ahol ökoszisztémaként 100%-ban gondozásmentesen működik.

Így anélkül gyönyörködhetsz benne, hogy a levegő páratartalmának ellenőrzésével, vagy az optimális hőmérsélet fenntartásával bajlódnál.

biophytum
Biophytum Sensitivum-ot tartalmazó floráriumokért látogass el webáruházunkba: gondozasmentes.hu
florárium-biophytum
Vissza a blogba