ÍGY NEVELD A BIOPHYTUM SENSITIVUMOD!

A Biophytum Sensitivum Nyugat-Európa legfrissebb divatnövénye, a hazai dísznövénypiacnak azonban olyan újkeletű eleme, hogy még magyar nevét sem jegyzi a szakirodalom.

Nem is csoda, hiszen lévén szó egy nagyon dekoratív, ám hazai klimatikus körülményeink között rendkívül kényes dísznövényről, nem sokan mernek belevágni a szobanövényként való tartásába.

Ismerjük meg közelebbről ezt a különleges növényt!

biophytum sensitivum gondozasmentes gondozásmentes dísznövény disznoveny szobanoveny szobanövény dekornövény designnövény irodanövény irodanoveny

PÁLMAFA VAGY MIMÓZA?

EGYIK SEM!

 

Angol nyelvterületen “little palm tree”-ként is gyakran emlegetik a Biophytumot: a mindössze 20 cm magas növény a szára tetején körkörösen növeszti leveleit, így valóban úgy néz ki, mint egy mini pálmafa, rendszertanilag  azonban köszönőviszonyban sincs a pálmafákkal.

A növényt gyakran tévesztik össze a Magyarországon is jól ismert Mimosa pudicaval, vagy másik nevén a szemérmes mimózával. A zavart csak tovább fokozza, hogy nemcsak a mimóza, hanem a Biophytum is képes "szemérmesen viselkedni", azaz leveleit összezárni, amennyiben azokhoz hozzáér valami, vagy ha nem kap elegendő napfényt. A két növény között a legegyértelműbb különbség, hogy míg a mimóza felfelé, addig a Biophytum sensitivum lefelé zárja össze leveleit.

 

biophytum sensitivum gondozasmentes gondozásmentes dísznövény disznoveny szobanoveny szobanövény dekornövény designnövény irodanövény irodanoveny

Könnyen összetéveszthetők: a bal oldali képen a Biophytum sensitivum, a jobb oldalin a Mimosa pudica látható. 
Képek forrása: shutterstock.com

 

ÍGY NEVELD A BIOPHYTUM SENSITIVUMOD!

 Víz, víz és víz!

A Biophytum sensitivum természetes élőhelye Afrika és Délkelet-Ázsia nedves, trópusi esőerdejeinek aljnövényzete.  

Így annak érdekében, hogy a növény életben maradjon a nappaliban, elengedhetetlen a trópusi esőerdőkben meglévő életfeltételek megteremtése.

És hogy hogy lesz a nappaliból esőerdő? 

A legkönnyebben úgy, hogyha betartod az alábbi 4 pontot:

  1. Soha ne hagyd a növény talaját teljesen kiszáradni! A talaj viszont túlzottan nedves sem lehet, mert ez gyökerek rothadásához vezethet, ami hosszútávon végzetes a növényre nézve.
  2. Növeld a szoba páratartalmát! Permetezz vizet minden nap a növényre, vagy helyezz egy vízzel telt tálat a növény mellé.
  3. Helyezd a növényt árnyékos helyre, ahol soha nem éri közvetlen napfény! Napfény hatására a növény ledobja leveleit.
  4. A szoba hőmérséklete legyen mindig 22-23 fokos! Fontos, hogy huzat se érje a Biophytumot, erre ugyanis szintén leveleinek lehullatásával reagálhat.

 

ÚGY GONDOLOD, HOGY A FENTIEKET LEHETETLEN HOSSZÚTÁVON BETARTANI? MI IS!  

Ezért ültettük a Biophytum sensitivumot üvegterráriumba, ahol ökoszisztémaként 100%-ban gondozásmentesen működik.

Így anélkül gyönyörködhetsz benne, hogy a levegő páratartalmának ellenőrzésével, vagy az optimális hőmérsélet fenntartásával bajlódnál.

biophytum sensitivum gondozasmentes gondozásmentes dísznövény disznoveny szobanoveny szobanövény dekornövény designnövény irodanövény irodanoveny

biophytum sensitivum gondozasmentes gondozásmentes dísznövény disznoveny szobanoveny szobanövény dekornövény designnövény irodanövény irodanoveny florárium terrarium

← Régebbi bejegyzések Újabb bejegyzések →