florárium

MITŐL GONDOZÁSMENTES A GONDOZÁSMENTES FLORÁRIUM?

Aki nyitott szemmel járja fővárosunkat, úton-útfélen növény terráriumokba - floráriumokba - botolhat. Ott vannak a magánorvosi rendelők várótermeiben, a vendéglátóipari egységekben, az irodaházak tárgyalóiban, a lakástrend kiállítások elegáns enteriőrjeiben és a lakberendezési szaklapok hasábjain is.

Mivel Magyarországon ez a fajta növénytartási forma kevésbé ismert, nem meglepő, hogy rengeteg mítosz és megválaszolatlan kérdés kering a floráriumok körül.

A leggyakoribb kérdés, amit gondozásmentes dísznövényeink kapcsán feltesznek nekünk: hogyhogy nem kell öntözni őket?!

Gyakran még kertészeti végzettségű érdeklődők is bizalmasan kérdezik tőlünk egy-egy beszélgetés végén: "néha azért öntötök rájuk egy kis vizet, ugye??".

A válaszunk határozott NEM! :)

 

HOGY MIÉRT? MOST ELÁRULJUK!  

A növényi terráriumok titka, hogy olyan módon állítják össze őket, hogy az üveg belsejében létrejövő életfeltételek a terráriumba ültetett növény természetes élőhelyének sajátosságait imitálják

Hogy mit is jelent ez? A "növényi jólét" egyik legfontosabb komponense a megfelelő ültetőközeg. A terráriumba olyan táptalajt kerül, melynek PH értéke és szubsztrát tartalma megegyzik a terráriumba telepítendő növény által leginkább kedvelttel.

A másik fontos elem a florárium páratartalma: ezt szintén úgy kell beállítani, hogy az adott terráriumlakó növény élőhelyén jellemzővel azonos legyen. 

gondozásmentes gondozasmentes asparagus aszparagusz fátyolaszparágusz fatyolaszparagusz aszparágusz kave kávé kávénövény kávécserje kavecserje kavenoveny coffeearabica florárium florarium csatosuveg csatosüveg

Mivel a terrárium egy zárt rendszer, így a vízkörforgása is teljesen önálló. Ez azt jelenti, hogy a fotoszintézis során a növény által levegőbe juttatott páratartalom az üveg belső falán lecsapódik, majd lecsorog a táptalajba,  megöntözve ezzel a növényt. És itt kezdődik minden előről: a növény felszívja a vizet, majd a fotoszintézisen keresztül újra kibocsátja a párát, ami újra a levegőbe kerül, majd ismét az üveg falára, onnan a talajba, és így tovább. 

Így elsőre akármilyen hihetetlenül is hangzik, a floráriumba ültetett növényeket valóban nem kell locsolni, a rendszerben keringő víz bőségesen elegendő arra, hogy kielégítse a növény folyadékszükségletét. Sőt, a problémát inkább az okozhatja, ha túl nedves (!!) az ültetőközeg.

Aki alaposan szemügyre veszi egy díszüveges termékünket, az észreveheti, hogy az üveg falán egy apró lyuk található. Ennek célja, hogy a felesleges pára ezen keresztül távozhasson a szoba légterébe. A floráriumok esetében a páramentesítést a szellősen záró parafadugó oldja meg. A csatosüvegeinknél vásárlóink számára javasolni szoktuk, hogy amennyiben azt tapasztalják, hogy az üveg belső felének több, mint a felét fedi pára (ez az optimális állapot), távolítsák el a fehér gumigyűrűt az üveg fedeléről, ezzel utat engedve a felesleges nedvességnek. 

gondozásmentes gondozasmentes asparagus aszparagusz fátyolaszparágusz fatyolaszparagusz aszparágusz florárium florarium díszüveg diszuveg terrárium terrarium

A fenti módszerekkel a túl sok nedvesség által okozott problémák könnyen kiküszöbölhetők, azt azonban garantáljuk, hogy a kedves olvasó még ezzel együtt sem fog olyan zárt floráriummal találkozni, amelyben egy magányos kaktusz tengeti szürke hétköznapjait. :) 

Dióhéjban tehát ez az oka annak, hogy növényeinknek sem vízre, sem tápoldatra, csakis egy gondosan megválasztott helyre és - természetesen - egy kis szeretetre van szükségük. 

További információk: gondozasmentes.hu

florárium

Vissza a blogba