Floráriumaink 200 éves komponense: a portugál parafadugó

Floráriumaink 200 éves komponense: a portugál parafadugó

EcoCork floráriumaink legkülönlegesebb része - tekintélyes méretük mellett - a lezárásukra használt parafadugó.

Hogy miért? Mert a parafa, amiből készül, akár 200 éves is lehet!

 

A paratölgy (Quercus suber) a mediterrán térségben őshonos, a Földközi-tenger nyugati partjainak egyik legfontosabb haszonnövénye. 

Évszázadok óta termesztik Dél-Franciaországban és Spanyolországban, az általunk felhasznált parafa Portugáliából származik. 

A paratölgy egy legfeljebb 20 méteres magasságot elérő örökzöld fa, melynek legértékesebb része a kérgén képződő ún. ,,kéregpara".

parafadugó-florárium

A kéregparát akkor hántják le a parafáról, amikor vastagsága eléri a 10 cm-t. A kéreg lehántása nem károsítja a fát: a lehántott kérget a fa speciális regenerálódó képességének köszönhetően 10-15 éven belül újraképezi. 

Élete során a paratölgyről 15-20 alkalommal lehet jó minőségű kéregparát lehántani. 

parafadugó-florárium

 

Miért ideális a parafadugó a florárium lezárására?

A parafa könnyű, rugalmas és jó hőszigetelő anyag. Nemcsak a kémiai behatásoknak áll ellen (nem ázik el, a páratartalmat jól tartja), de a mechanikai igénybevételnek is (rendkívül rugalmas, ezért nem törik, hanem az alakját változtatja). 

Így egyrészt könnyen alkalmazkodik az üveg szájának formájához, másrészt hozzájárul ahhoz, hogy a floráriumban ideális páratartalom tudjon állandósulni. 

Gyakran kérdezitek tőlünk, hogy távfűtéses lakásokba, ahol télen nem ritka 28 C-is száraz levegő sem, melyik floráriumtípusunk az ideális választás. Egyértelmű válaszunk: bármelyik parafadugós! A parafa ideális tulajdonságainak köszönhetően, a parafadugóval lezárt floráriumok vízkörforgása 100%-ban függetlenedni képes a környezetükétől, így szélsőséges körülményeknek is ők képesek a leginkább ellenállni.

Parafadugós floráriumainkat itt találod!

 

florárium

florárium

florárium

Vissza a blogba