A floráriumok légies hercegnője, a fátyolaszparágusz

A floráriumok légies hercegnője, a fátyolaszparágusz

A fátyolaszparáguszra Magyarországon elsősorban szobanövényként gondolunk - bár ezen a ponton töredelmesen be kell vallanunk, hogy hiába vagyunk dísznövénykertészek, a florárium oltalma nélkül sosem voltunk sikeresek a fátyolaszparágusz hosszútávú életben tartásában...

A florárium egyenletesen meleg, páradús közegében viszont gyönyörűen fejlődik, hosszú évekig díszítheti így otthonunkat.

florárium

  

A fátyolaszparágusz Afrikából származik. Mivel gumós-rizómás gyökere van, jól tűri a szárazságot. Lételeme a fény: ha nem jut elég fényhez, levelei megsárgulhatnak, kifakulhatnak, a növény állapota hamar leromolhat.

Az lenti fotó azonban nem Afrikában, hanem a görögországi Dodekanészosz szigetcsoport egyik tagján, Kos-on készültek. A sziget az utóbbi évtizedekben biztos léptekkel halad az elsivatagosodás útján. Jól tükrözi ezt a sziget változó növényvilága is, hiszen az egyébként őshonos mediterrán ciprusok és pinuszok mellett már olyan déli pioneer fajok is megvetették itt a lábukat, mint a kazuárfa, a norfolki araukária, a japán naspolya vagy az orchideafa. 

fátyolaszparágusz

Így talán nem is meglepő, hogy említett fátyolaszparáguszunk is megtalálja számításait a sziget nyaranta kegyetlenül forró, sivatagi klímájában, és mint egy igazi életművész, az euphorbia kaktuszt támasztékként használva, a maximális 2,5-3 méteres magasságára megnőve, élénk zöld, fátyolszerű leveleivel kápráztatja el a minden szépre kiéhezett turistákat.  

 

Az alábbiakban pedig néhány inspiráló fotó: így dobhatjátok fel fátyolaszparáguszt tartalmazó floráriumokkal az otthonotokat!

 

Csatosüveges floráriumban
florárium

 

Biodome floráriumban: 
biodome-florárium

 

Erlenmeyer floráriumban: 
florárium-erlenmeyer
 

 

Vissza a blogba