florárium

Legrégebbi floráriumunk 3 éves lett!

A fotókon látható floráriumunk 2022 áprilisában ünnepelte 3. születésnapját.

Mit is jelent ez?

Ezt a floráriumot 3 éve

  • nem nyitottuk fel
  • nem adtunk neki vizet
  • nem metszettük
  • nem tápoldatoztuk

florárium

 Tovább a florárium webáruházhoz

Mivel ő kísérleti célokat is szolgál (szeretnénk hiteles választ adni a gyakran feltett ,,meddig él?" kérdésre :)), így fontos, hogy semmi mást nem csinálunk vele, kizárólag a port töröljük le az üveg külső felületéről, és egyáltalán nem bolygatjuk meg az üveg belsejében létrejött önfenntartó ökoszisztémát. 

 

florárium

 

A florárium egy zárt rendszer. Így ha valamelyik növény egy levelet lehullat (történt már ilyesmi a 3 év alatt többször is), nem vesszük ki az üvegből, hanem hagyjuk, hogy lebomolva táplálékként szolgáljon a floráriumba ültetett növények számára. Csakúgy, mint a floráriumban alkalmanként megjelenő egyébként teljesen ártalmatlan muslicákat.

Ahogy a képeken is látható, a floráriumba ültetett fittonia (rózsaszín mintás) és a nyíllevél (zöld) már teljesen összefonódott egymással és egész jól kitöltötte a rendelkezésre álló teret. 

 

florárium

 Tovább a florárium webáruházhoz

Amiatt viszont, hogy a 2 növény idővel nem férne el a floráriumban, nem kell aggódni. Ennek legfőbb oka, hogy a növények a számukra optimális lomb-gyökér arány fenntartására törekszenek. Azaz annyi levelet fognak növeszteni, amennyit a gyökereik képesek tápanyagokkal ellátni és fenntartani. Így ha nem növeljük a föld mennyiségét a floráriumban (hagyományos szobanövényeink esetében ez a nagyobb cserépbe való átültetés folyamata), akkor nem lesznek képesek több gyökeret fejleszteni és új hajtásokat növeszteni sem.

A régi, többéves floráriumokkal kapcsolatban az a tapasztalatunk, hogy az első idők (kb első 1-1,5 év) gyors növekedését később egy lassabb hajtásnövekedés követi. 

Az alábbi képen láthatjátok, hogy mire is gondolunk. Ezt a fotót 2020. április 12-én osztottuk meg a most 3 éves floráriumunkról (itt még láthatjátok is az eredeti posztot az Instagram oldalunkon), amikor éppen 1 éves volt. 

florárium

Azóta a moha növekedett, a hajtások nyúltak, de nem számottevően, a rendelkezésre álló teret szépen kitöltve.

Hogy tovább követhessétek a matuzsálemünk életútját, egy év múlva újra, ugyanitt jelentkezünk a 4. születésnap fotóival! :)

 

Szeretnél floráriumot rendelni? 

Itt megteheted! :)

Vissza a blogba