florárium

A florárium, amit 4 éve nem nyitottunk fel!

Adósok vagyunk egy bejelentkezéssel: Legrégebbi floráriumunk áprilisban betöltötte 4. életévét!

florárium

Ezt a floráriumot az elsők közt, 2019 áprilisában építettük (ha szeretnétek látni, hogy hogy nézett ki 1 évvel ezelőtt, és közvetlenül az ültetés után, ebben a posztban találtok róla fotókat). Ekkor elhatároztuk, hogy alávetjük egy kísérletnek: az üveget egyáltalán nem nyitjuk ki, hogy hiteles információval szolgálhassunk érdeklődőinknek, amikor felteszik a kérdést: vajon mennyi ideig fog élni a florárium?

Ezt a vállalásunkat egyébként annyira komolyan vettük, hogy a fláriumot akkor sem nyitottuk ki, amikor egyébként indokolt lett volna - a műhelyünkből való hazaszállítás közben oldalára fordult, és a beltartalma felkavarodott. Érdekes, hogy ezt a kis malőrt is hogy milyen szépen orvosolta a természet: mostanra (sőt már néhány hónap elteltével) nyoma sincs a ,,balesetnek", a florárium növényei gyönyörűen visszarendeződtek a helyükre, és azóta is burjánzanak.

 

florárium

Ebben az esetben is bebizonyosodott az, amire minden vásárlónknak felhívjuk a figyelmét a florárium átadásakor, illetve a használati útmutatóban is külön figyelmet szenteltünk neki: a florárium hosszú életének titka nem más, mint egy jól megválasztott hely.

Hogy milyen is az a hely, ami ideális a florárium számára?

  • beltéri hely, ahol a hőmérséklet 15 és 25 °C között van
  • sok indirekt fény van, de közvetlen napfény SOHA(!) nem éri a floráriumot
  • nincs a florárium közvetlen közelében hőforrás (pl. radiátor, falfűtés, légkondi) 


A mi floráriumunk a nappaliban egy könyvespolc tetején van elhelyezve már 4 éve, azóta semmi mást nem teszünk vele, csak a port töröljük róla a szokásos takarítások alkalmával. A nappaliban egyébként rengeteg fény van, azonban arra különös figyelmet fordítottunk, hogy közvetlen napfény soha ne érje a floráriumot. Ahogy látható, a florárium belsejében még mindig szépen hajtanak a növények (egy Üvegházi nyíllevél/Syngonium podophillum és egy Hálóslevél/Fittonia Albivens), azonban így 4 év után elmondhatjuk, hogy a legnagyobb bajnok egyértelműen a moha, aki mostanra megháromszorozta a térfogatát.

 

Nemrég kaptunk fotót egy Csatosüveges florárium - Kávécserjéről, aki szintén most tölti 4. életévét, és egész elképesztő burjánzás ment végbe az üvegben ebben az esetben is:

Minden olyan fotót, amit a néhány éves floráriumotokról készítetek és szívesen megosztanátok velünk, szeretettel várjuk hello@gondozasmentes@gmail.com email címre! Egy következő blog posztban örömmel közzétesszük! :)

 

Ha pedig szeretnétek a floráriumok között válogatni, ITT megtehetitek!

Vissza a blogba